Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuz

istanbul-anadolu-imam-hatip-ten-dershaneyi-7544750_x_o

İstanbul’un Fatih ilçesindeki Aksaray bölgesinin Küçüklanga denilen kısmında Sıbyan Mektebi olan harap ve eski bir binada sekiz ay süreli İmam Hatip kursu 1948 yılında açılmıştır. Tek dershanesi ve odası olan bu binada rahmetli Celal Hoca (Celalettin ÖKTEN) önce din dersi öğretmeni sonra müdür olmuştu.
1949 1950 öğretim yılında Ankara’da bir ilahiyat fakültesi açılması üzerine rahmetli Celal Hoca hemen faaliyete geçerek kursun yedi senelik bir İmam Hatip Okulu olması konusunda dersleri, sonra bunların müfredatını tespit etti. Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaatla Türkiye’de din eğitim yapılmasını gereğini kabul ettirme çabalarına girişti. Uzun uğraşlardan sonra 1951 1952 öğretim yılında Türkiye’de İmam Hatip Okulu’nun açılmasını sağladı. Bu okullar arasında bulunan okulumuz yine Celal Hoca’nın uzun çalışmaları sonunda şimdiki Vefa Lisesi karşısındaki eski bir bina olan Zeyrek Ortaokulu’nda tedrisata başladı. Bu bina o kadar eski ve harap idi ki, tamiratı adeta yeni bir bina yapmaktan daha zor oldu. Buna rağmen bina hakkında itfaiyenin “üç dakikada yanıp kül olacaktır” raporu vardı.

Vefa’daki ilk binada okulumuz 1956 yılında ilk mezunlarını verdi. Sayıları 9 kişi olan bu ilk mezunlarımız ortaokulu dışarıdan bitirerek iki yıl inzari sınıfta, sonra da üç yıllık lise kısmında okudular. Okulumuz esas mezunlarını 1957 1958 yılında verdi. Bu mezunlarımız 41 kişi idi. Aynı yılın sonuna doğru, yani 1958 yılının Ekim ayında okulumuz halen tedrise devam eden binaya taşınarak öğretimini sürdürmektedir. Bu bina önceleri yurt kısmını da içine almış bir durumda idi. 1965 yılında İlim Yayma Cemiyeti tarafında okulun her iki yönünde yurt birbirinden ayrılarak daha fazla öğrenci alınma imkanı sağlanmış oldu. İstanbul İmam Hatip Okulu olarak 1971 1972 öğretim yılına kadar öğretime devam edilmiş. Ancak bu tarihte İmam Hatip Okullarının ismi İmam Hatip Lisesi olarak değiştiğinden okulumuzun adı da; İstanbul İmam Hatip Lisesi olmuştur. Okulumuz öğretime açıldığından bu güne binlerce öğrenci mezun olmuştur. Mezunlarımız ya doğrudan hayata atılmışlar veya yüksek öğretime devam edip bitirdikten sonra hayata atılarak memleketimize bu güne kadar büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu gün ise, okulumuzun imkanları memleketimizde çok az okulda bulunmaktadır. Bilgisayar, lisan, fizik, kimya ve biyoloji laboratuarlarıyla ve laboratuarlarındaki malzemelerin zenginliği ile öğrencilere modern eğitimin imkanlarından istifade ettirmektedir. Hele kütüphanemizdeki eserlerin sayı bakımından zenginliği bazı yazma eserlerinin nüshalarının sayılı birkaç kütüphanenin dışındaki kütüphanelerde dahi bulunmayışı bizim için büyük bir bahtiyarlıktır.
İmam Hatip Lisemizin kurulmasında ve bu gün ki hale gelmesinde emeği geçenlere, başta merhum Celal Hocamız olmak üzere bize emek sarf eden bütün hocalarımıza ve hayırsever kardeşlerimize teşekkür ediyor, dar ı bekaya göç edenleri rahmetle anıyoruz.