Son Ramazan

Son Ramazan

SON RAMAZANIMIZ

Oruç kimimize göre aç kalmak… açlıktan sonra yemeğe erişmenin hazzını yaşamak!

Bazılarımıza göre güzel bir diyet ve perhiz fırsatı! Veya geçmişten gelen hoş bir gelenek!

Mükemmel ziyafet sofraları kurmanın tam da fırsatı Ramazan bu anlayışa göre…

Neden oruç tutulur? Allah neden böyle bir şey ister bizden? İnsan neden yemekten mahrum bırakılır? Neden hareketlerimizi sınırlandırırız? Neden aç kalmamız değil de, daha az yemek yememiz istenir?

Leallekumtettekun: “Umulur ki, takvaya ulaşırsınız”. Bütün ibadetler öncelikle bizi ve tüm insanlık yapıcı ve düzenleyici yönünün olmasıdır. (Bütün ibadetlerin öncelikle bize ve tüm insanlığa yönelik yapıcı ve düzenleyici yönleri vardır.) Oruç’ta böyledir. Orucu emreden ayette de ifade edildiği gibi “bizden öncekileri farz kılındığı gibi, bize de farz” kılınmış olması bu amaca atıfta bulunur. Bunun tam ifadesi “Sorumluluk bilinci”dir. Bu yönüyle oruç bireysel ve toplumsal arızaların onarılması için verilmiş bir fırsattır.

İmtihan gereği kimimize bol, kimimize sınırlı verilen imkanlarımızı insanlığımızın top yekün sınandığı, bu dünya hayatında, oruç bu yöndeki insani duyarlılığımızın oluşturulması için de bize verilmiş önemli bir ibadettir.

Sevgimizi, merhametimizi, sadakatimizi, kardeşliğimizi, sorumluluğumuzu, buğzumuzu, hiddetimizi, varlığımızı, sahip olduklarımızı, şükretmeyi, iyiliklerimizi, kötülüklerimizi, mahrum olduklarımızı, zalimi ve zulmünü, sabrı, direnmeyi (vs.) hatırlamamızı; aklı, zihni ve kalbi rahatlatarak daha çok düşünmemizi, daha berrak bakmamızı, sorgulamamızı sağlar.

Hapsolduğumuz kendi dünyamızdan çıkıp başka dünyaların ve insanların olduğunu farketmemize yardımcı olur. Yokluğu, yoksulluğu, üzerimizde hakları olanları, onların durumlarını, ihtiyaçlarını, bizdeki haklarını en güzel şekilde anlatır bize. Komşu açken, tok yatmayı değil, sıkıntılarını paylaşmayı, fedakarlığı, özveriyi, dertleri ile dertlenmeyi, hastalığı, infakı, kanaati, tevazuu, ölümü, esas yatırımın ahirete yapılması gerektiğini hatırlatır bize oruç ve ramazan.

Tıka basa yemeden kapanan gözlerimizin görmesini, kalplerimizin hissetmesini sağlar. Boş dünyalıklarla müstağnileşen nefsin kendine gelmesini sağlar.

Duyarlılıklarımızı artırır ve hayatı toplumsal dayanışmaya ve yardımlaşmaya (hayırlara) adanan bir hale dönüştürür.
Seküler anlayışın hayatımıza soktuğu aç gözlülük, yeryüzündeki milyonlar aç insanı görmemize manidir. Paylaşmayı unutturdu bu anlayış bize. Çünkü biz hiç doymadık. Gözlerimiz görmez, kalplerimizi hissetmez oldu. Paylaşacak bir lokmamız olmadı. Çünkü biteceğinden korktuk. Daha çok zevk almak, daha fazla yemek için yaşadık hep. Aç gözlü olmak, aç kalmakdan daha tehlikelidir. Aklımızla midemizin yerini değiştirdiğimiz için aç kardeşlerimizi göremedik. Aklımızın yerine midemizle düşündüğümüz için hayatı oradan yorumladık, Allah’ı unuttuk, verdiklerini paylaşamadık, gerçeği göremedik.

Oruç tutmak aç kalmak değildir. Ramazanı açlık-tokluk yarışına, ziyafet ve eğlenceye kurban etmemeli, on bir ay boyunca aç bıraktığımız gönlümüzü, aklımızı, şuurumuzu doyurup; insanı insan eden boyuta geçerek, Rabbimizle ilişkimizi yeniden düzenlemeliyiz.

Rabbimizin bizi kavuştuğurduğu Ramazan’ın, orucun ve diğer ibadetleri yeniden farklı bir boyutta yaşayalım. Sadece şişkinlik veren yiyeceklerden temizleyelim aklımızı, ruhumuzu, kalbimizi önüne geçmesine izin vermeyelim açlığın. Arındırıp bütün zihnimizi tekrar tekrar, ağır ağır tefekkür edelim yaradılış amacımızı, hayatı ve ölümü. Kendimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirip, aç bıraktığımız ruhumuzu doyurmak için bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Sonra etrafımıza bakıp nelere sebep olduğumuza, haksızlıklara bakalım ama sadece bakmayıp görelim. Belki yarın gerçekten açlıkla imtihan edilen milyonların arasına katılabiliriz, belki bir dahaki seneye Ramazan’a ulaşmak nasip olmayabilir. Bizi ulaştırmış olduğu bu ramazan ayını iyi değerlendirelim. Son Ramazan’ımız gibi yaşayalım.

Ramazanın, orucun, ibadetlerin farkına varanlardan olup, bizim orucu değil orucun bizi tuttuğu bir değere dönüşmemize vesile olur inşallah. Ramazan ayımız Mübarek olsun.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/istimderorg/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399